Saint Lucia Crown

 • Bereidingstijd: 40 min
 • Bereidingstijd: 4 uur 20 min
 • Porties: 32

Deze op Saint Lucia geïnspireerde kroon als koffietaart is een absoluut heerlijk dessert, vooral op feestelijke wijze gelegenheden!

Ingredi├źnten

Koffietaart

1/16 - tot 1/8 theelepel gemalen saffraan of 2 of 3 druppels gele voedselkleur
1/2 kopje warme melk (105 ┬░ F tot 115 ┬░ F)
2 - pakjes normale of snelwerkende droge gist
1/2 kop warm water (105 ┬░ F tot 115 ┬░ F)
1/2 - kop kristalsuiker
1 - theelepel zout
2 - eieren, geklopt
1/4 - kopje boter of margarine, verzacht
4 1/2 - tot 5 kopjes Gold Medal Ôäó Beter voor Bread Ôäó broodmeel of Gold Medal Ôäó bloem voor alle doeleinden
1/2 kopje gehakte citroen of citroenschil
1/4 - kopje gehakt geblancheerd amandelen
1 - eetlepel geraspte citroenschil

Glazuur

1 - kop poedersuiker
1 - tot 2 eetlepels melk of water

Garneer, indien gewenst

- Groene en rode gesuikerde kersen

Stappen

 • 1. Roer saffraan in warme melk. Los in een grote kom gist op in warm water. Roer het saffraan-melkmengsel, kristalsuiker, zout, eieren, boter en 2 1/2 kopjes bloem erdoor. Klop met de lepel tot een gladde massa. Roer citron, amandelen, citroenschil en voldoende resterend meel om het deeg gemakkelijk te hanteren.
 • 2. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak. Kneed ongeveer 10 minuten of tot het glad en veerkrachtig is. Vet grote kom in met bakvet. Plaats het deeg in de kom en draai het deeg om alle kanten te smeren. dekken; laat ongeveer 1 uur en 30 minuten rijzen of tot het dubbele is. (Deeg is klaar als er bij het aanraken sprake is van inspringing.)
 • 3. Vet 2 bakplaten in met bakvet of bakspray. Duw vuist voorzichtig in deeg om te laten leeglopen. Snij een derde van het deeg af voor topvlecht en reserve. Verdeel het resterende deeg in 3 gelijke delen; rol elk deel in 25-inch touw. Plaats de touwen dicht bij elkaar op het bakplaat. Vlechtkoorden losjes; vorm in cirkel en kneep de uiteinden om te verzegelen
 • 4. Verdeel het gereserveerde deeg in 3 gelijke delen; rol elk deel in 16-inch touw. Plaats de touwen dicht bij elkaar op het tweede bakplaat. Vlechtkoorden losjes; vorm in cirkel en knijp uiteinden om te verzegelen. Bedek beide vlechten; laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek of tot het dubbele is.
 • 5. Verhit de oven tot 375 ┬░ F. Bak 20 tot 25 minuten of tot ze goudbruin zijn. Verwijderen van bakplaten naar rooster. Koel volledig, ongeveer 1 uur.
 • 6. Meng de ingredi├źnten in de kleine kom met de lepel tot ze glad en dun genoeg zijn om te miezeren. Besprenkel over beide vlechten. Maak gaten voor 5 kaarsen in een kleine vlecht. Plaats kleine vlecht op grote vlecht. Garneer met kersen. Steek kaarsen in

Tips van experts

 • Sint-Luciabroodjes: Snijd het deeg na het leeggooien in stukjes, 2 1/2 inch in diameter. Rol elk stuk in een 12-inch touw; vormen in strak opgerolde S-vorm. Plaats een rozijn in het midden van elke spoel. Plaats op ingevette bakplaat. Borstel de bovenkant licht op met zachte boter of margarine. Dek af en laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek of tot het dubbele is. Bak ongeveer 15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Ongeveer 1 1/2 dozijn broodjes.
 • Saint Lucia Day is de Zweedse vakantie die 13 december wordt gevierd. Saint Lucia, een mooie jonkvrouw, droeg een kroon van kaarsen om de weg te helpen verlichten toen ze voedsel naar christelijke martelaren droeg die zich verscholen in grotten tegen vervolging. Sindsdien wordt Saint Lucia Day gevierd door de oudste dochter als eerste te laten opgroeien en broodjes te brengen voor iedereen die in het huishouden slaapt

Deel Met Je Vrienden
Vorige Artikel
Volgende Artikel

Laat Een Reactie Achter